InnovA58 ontbrak natuurlijk niet bij deze beurs in Ahoy Rotterdam, in januari 2025. We bezochten innovatiepartners en deden nieuwe contacten op. Bovendien gaven we bedrijven de kans om een kwartier te pitchen over een duurzaam concept om hun zo een podium te bieden voor verdere doorontwikkeling van hun concept. Immers, samen kom je verder.
Twee bedrijven maakte gebruik van de pitchmogelijkheid. Hieronder lees je welke innovaties zij onder de aandacht brachten van potentiële samenwerkingspartners.
Ode aan de brandnetel
Als we kijken naar de natuur dan zijn er plantensoorten die erg van stikstof houden en stikstof opnemen tijdens hun groei. Brandnetels zijn daar een goed voorbeeld van. Net als bij het vastleggen van koolstof in (natuurlijke) bouwmaterialen is het interessant om ook stikstof vast te leggen in bouwmaterialen.
Brandnetels in je interieur
FRAAi architecten en Compostboard (https://www.compostboard.bio) willen samen een project opzetten waarbij ze gebruik maken van dit principe. Zij maken de keten inzichtelijk waarbij brandnetels geteeld en geoogst worden met het doel van deze vezels een natuurlijk plaatmateriaal voor interieurafwerking te maken. We gaan ook testen in hoeverre het plaatmateriaal bij het einde van de levensduur als bodemverbeteraar kan worden gebruikt.

De waarde van brandnetels
De brandnetel is volgens Lydia een sterk ondergewaardeerd gewas, terwijl het juist veel voordelen in zich heeft. Het kan voor vele toepassingen gebruikt worden. Naast de verwerking in plaatmateriaal zijn de zaadjes te gebruiken als 'superfood'. Alom bekend is natuurlijk thee en soep van brandnetelbladeren. Bovendien heeft het een medicinale werking. Van de vezels kun je touw en neteldoek maken. Brandnetel groeit zonder gebruik van pesticiden en kan meerdere keren per jaar geoogst worden.
Lydia: ‘We zijn nu bezig om uit te rekenen hoeveel stikstof wordt gebonden in het plaatmateriaal.’ Zij wil met het partnerbedrijf graag het plaatmateriaal met brandnetels verder ontwikkelen en testen.
Thijs von Barnau Sythoff van Blade-Made
Lopen en fietsen op oude windmolenwieken
Blade-Made zet in op circulair bouwen. Uit gebruikt (bouw)materiaal, specifiek windturbinebladen, maakt zij duurzame, functionele, mooie en duurzame objecten die lang meegaan.
Thijs stond bij de InfraTech aan de lat om potentiële partners enthousiast te maken om een loop-/ fietsbrug (deels) van afgeschreven windturbinebladen te helpen ontwikkelen. Thijs: ‘Bij beheerders van loop- en fietsbruggen in Nederland is een grote vernieuwingsopgave. Tegelijkertijd bestaat de ambitie om in te zetten op duurzame ontwerpen. Blade-made ziet kansen om hieraan een waardevolle bijdrage te leveren.’

Zichtbaar circulair en duurzaam
Een brug van afgeschreven windturbinebladen is technisch mogelijk. Bovendien is een zichtbaar duurzaam, circulair alternatief op conventionele brugconstructies. Hiermee is het een schaalbare, betaalbare en breed toepasbare oplossing.
Blade-Made heeft de wens om samen een partner zo'n brug te ontwikkelen en testen. Meer informatie over de producten die Blade-Made maakt.
Bouwmaterialen met biologische oorsprong
Natuurlijk luisterden de toehoorders in zaal geïnteresseerd naar deze mooie oplossingen die elk op eigen wijze bijdragen aan duurzaam bouwen. Niet toevallig zat innovator dr. ir. Faas Moonen, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven in het publiek. Hij doet vanuit de TU/e al tientallen jaren onderzoek naar bouwmaterialen met biologische oorsprong aan. Eerder die dag hield hij bij InfraTech een lezing over innoveren met een biobased brug.
Na de pitches kwam tussen de aanwezigen een gesprek op gang waarin kennis en ideeën verder werden uitgewisseld.