Innovatiepaviljoen als vliegwiel

24-03-2025 201 keer bekeken

De bouw van het symbiotisch innovatiepaviljoen is bijna afgerond en binnenkort klaar voor gebruik. Ondertussen werken Rijkswaterstaat’s InnovA58 en het Symbiotisch Bouwen Coöperatie (SBC) al volop samen aan twee innovaties die het paviljoen nog meer bijzonder maken dan het al is.

Lydia Fraaije deelde in een LinkedInpost een filmpje over de vorderingen van de bouw van het Symbiotisch Innovatiepaviljoen.

Met innovaties die niet-alledaagse namen dragen zoals een biomeiler 2.0 en een helofytenfilter 2.0 gaan we respectievelijk bestaande energie- en waterzuiveringsystemen verder helpen op de weg naar verdere verduurzaming.

De biomeiler

Een biomeiler zet organische materialen als houtsnippers, snoeiafval en mest om in compost en warmte door het gebruik van micro-organismen in combinatie met zuurstof en water. Met een biomeiler kan een gebouw verwarmd worden. Lasse Lamet en Nathan van den Dool, afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht (UU), vatten het idee op om een efficiëntere versie van een biomeiler te ontwikkelen. InnovA58 is trots dat deze bij het innovatiepaviljoen komt. De biomeiler wordt ingebouwd in de aarden wal die straks aan het paviljoen grenst. Warmteverlies wordt daarmee voorkomen, is de gedachte. Of dat ook zo is, gaan we de komende twee jaar bij het paviljoen testen. Mooi is dat de biomeiler ‘gevoed’ wordt door groenafval afkomstig uit de lokale omgeving. En na 2 jaar kan het biomateriaal weer teruggeven worden aan de omgeving, met een hogere biologische waarde. De keten is daarmee rond.

Voor, van links naar rechts: Nathan van den Dool en Dries Verberckmoes
Boven, links naar rechts: Josh Jacobs, Caio Schuermans en Lasse Lamet (bron: Biojournaal)

Eén en één is drie

Een ander hightech snufje ontstaat wanneer we het helofytenfilter dat bij paviljoen dienst doet als riolering, kan worden verrijkt met een mycelium-innovatie van start-up MycoFarming.

Een helofytenfilter zuivert afvalwater door het langzaam van boven naar beneden te laten sijpelen door een speciaal filterbed. Dit filterbed bestaat uit zand, grind en plantenwortels, die helpen om het water schoon te maken. Vuil en schadelijke stoffen worden afgebroken door natuurlijke processen, zoals filtering, bacteriën en chemische reacties. Dit zorgt voor schoon water op een milieuvriendelijke manier. Rond de wortels van de planten leven bacteriën die dol zijn op de organische stoffen in het vuile water. Door ze op te eten zuiveren ze het water. Mycelium is het wortelnetwerk van schimmels.

Schematische afbeelding van een helofytenfilter

Deze gedachte dat het helofytenfilter en de myceliuminnovatie elkaar kunnen versterken wordt op dit moment nog uitgewerkt. Mycofarming en het SBC kwamen elkaar uiteraard niet geheel toevallig tegen in het Living Lab InnovA58. Hierdoor kunnen zijn we niet twee, maar drie innovaties rijker!

De kracht van het Innovatiepaviljoen

Deze effecten illustreren precies de bedoeling en kracht van InnovA58 en het innovatiepaviljoen: doordat innovatiepartners hun kennis delen, komen we samen tot nieuwe inzichten in duurzaam werken. De innovaties zijn nog heel pril. We hopen deze in 2025 met onze partners verder te kunnen brengen.

Op 13 maart was de oprichting van de Symbiotisch Bouwen Coöperatie (SBC) een feit. Dit samenwerkingscollectief bestaat uit vier bevlogen samenwerkingspartners die het Innovatiepaviljoen realiseerden en beheren.

Artist impression van hoe het paviljoen langs de A58 er uit ziet als het klaar is

 

Cookie-instellingen